SVE VIŠE MASLINARA U ZADARSKOJ ŽUPANIJI NAPUŠTA ORKULU I NA NJU NAVRĆE DRUGE RODNIJE I NA BOLESTI OTPORNIJE SORTE

Podravec u briševačkom masliniku

Podravec u briševačkom masliniku
• Ivan Posavec - Navrtak “ušuškan” u vrećicu bolje se primi i brže raste

Agronom iz Podravine u briševačkom masliniku?! Marijan Tomac. Ne, ovaj put je to mladi magistar agronomije Ivan Posavec (30) iz Starogradačkog Marofa kod Pitomače u Virovitičko-podravskoj  županiji. On se priključio svom kolegi  mladom asistentu na Odjelu za ekologiju,  agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru Šimi Marceliću mag. ing. agr., da bi zajedno sa  Borislavom Pedićem i Draženom Travicom, iskusnim maslinarima iz Pridrage i Zadra demonstrirali kako uspješno navrćati masline. 

Ljubav prema Slavici i maslini

- Doselio sam u Zadar prije tri godine, započinje Posavec. Supruga Slavica je rođena Zadranka. Upoznali smo se i zaljubili tijekom studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Kako u Podravini nismo mogli dobiti posao došli smo okušati sreću ovdje, govori Ivan. 

Nije išlo glatko. Radio je svašta, kao akviziter, prodavao mineralna gnojiva, vozio taksi da bi se prije godinu dana zaposlio kao tajnik Lovačkog društva Dijana iz Zadra. Srećom i supruga je dobila posao u Poljoapoteci Mršić trade u Biogradu na moru. – Sada se lakše diše, kaže Posavec, koji kroz cijelo ovo vrijeme nije zapostavljao struku. Štoviše, on i  Šime Marcelić znaju se sa  studija u Zagrebu, a kao prijatelji i suradnici krenuli su zajedno i u posao čišćenja, obnove, rezidbe i nacijepljivanja maslina najprije na otoku Ugljanu, a potom malo-pomalo i u Ravnim kotarima.

- Očekujemo dobre rezultate u Polači, Zemuniku i drugim mjestima, kaže Posavec, otkrivajući tajne uspješnog navrćanja. 

Demonstracija navrtanja na oblicu

U šest godina mladom briševačkom masliniku demonstrirali su navrtanje na oblicu. Naime, u ovom masliniku prevladava domaća sorta oblica ili orkula koja se, kao i drugdje, nije iskazala po rodnosti, a sklona  je bolestima. Posebice je neotporna na Paunovo oko, najvećeg neprijatelja maslina. 

 S duge strane oblica ili orkula  gotovo je idealna kao podloga za navrćanje jer dobro podnosi sušu i hladnoću. – Na oblicu smo nacijepili domaću Lastovku i  Istarsku bjelicu, a od introduciranih sorti Leccino, Pendolino, Frantoio.. Na podlozi od oblice te sorte su se pokazale odličnima i po rodnosti i po otpornosti na bolesti, potvrđuje i višestruko nagrađivani maslinar Borislav Pedić koji na više lokacija u rodnoj Pridrazi i Smilčiću ima oko 350 stabala maslina. Podsjetimo, Pedić inače 100 postotni invalid domovinskog rata, na nedavno održanoj međunarodnoj manifestaciji Dani Masline u Zadru dobio je prestižno godišnje priznanje – Maslinarsko srce, a njegovo ulje doblo je 99,50 od mogućih 100 bodova. 

 

Stezanje gumom od bujola

-Ove godine navrtanje je  idealno baš u ovo vrijeme kad sokovi najintezivnije kolaju, govori Ivan. Sve što treba od alata su pilica, nož za navrtanje, gumica ili bužir i vosak. Naravno, prije početka navrtanja treba pripremiti plemke. Najbolje su dvogodišnje vodopije, ubrane prije dok pupovi još nisu krenuli. – Plemke do navrćanja držim u hladnjaku na temperaturi od 4-5 stupnjeva. Tako nacijepljene one se bore za sokove i brže srastaju sa podlogom, otkriva Pedić. Bitno je također, dodaje Posavec, odabrati granu na koju ćemo cijepiti. Treba biti zdrava i sa mladom korom. Odabranu granu na određenoj visini prepilimo, potom je nožem očistimo i izgladimo. Na tako pripremljenoj podlozi zareže se kora u smjeru prema tlu. Jedna strana kore podigne se tupim dijelom noža i odvoji od drva dok druga strana ostaje netaknuta. U podignuti dio umetne se plemka. Donji dio plemke zarežemo, a taj rez treba biti jednoličan, ravan i gladak. Plemku koju stavljamo režemo na dva do tri pupa. Tako pripremljena umeće se u prorez koji smo predhodno napravili. Navrtak  se potom povezuje plastičnim bužirom, rafijom ili nekim sličnim materijalom, primjerice izolir trakom. Koliko mi je poznato, jedino Marcelić i ja koristimo gumu od “bujola” tj. zračnice koja je rastezljiva te neće nažuljiti deblo. Takvom gumicom omotamo cjepove oko debla grane na kojoj smo obavili cijepljenje. Treba omotati čim čvršće kako bi plemka bolje prilegla uz deblo na kojem je postavljena, pojašnjava Posavec. 

 

Navrtak u vrećici

On i Marcelić primjenjuju još jednu metodu, koja se tradicionalno koristi na otocima. Navrtak i nacijepljenu granu “ušuškaju”, omotaju  plastičnom vrećicom. Ona  se iznutra orosi, kondezira i zadržava vlagu ali i štiti plemku od hladnoće. – Podloga i plemka najbolje srastu kad je temperature oko 20 stupnjeva Celzijusovih, tvrde Posavec i Marcelić.

Na pitanje kad i kako znaju da li se plemka primila, odgovaraju: - Već otprilike za tjedan, dva  ili najkasnije za 20 dana možemo provjeriti I to na način da lagano prstom pokušamo odvojiti ostatak peteljke. Ako se peteljka odmah odvoji pri dnu, znači da se plemka primila, otkrivaju mladi stručnjaci koji na djelatan način povezuju znanost, struku i praksu, a jedino je to jamstvo uspjeha ne samo kod  nacijepljivanju maslina već uopće u poljodjelstvu.

 

Tomčevim stopama

Mladi Ivan Posavec ne krije da mu je jedan od uzora u struci i njegov “zemljak” poznati agronom Marijan Tomac. I on je svojedobno iz rodne Podravine doselio u Zadar. Zaljubio se i oženio Zadranku, zaposlio u nekadšnjem kominatu PK Zadar, dobio stan, zasnovao obitelj i postao jedan od najpoznatijih agronoma na zadarskom području i šire. 

– Moja priča je slična, ali su dragačija vremena, kaže Posavec. Drago mu je što je tu, ljubav prema Slavici i maslini je pomogla da se brzo prilagodi pa se već nakon tri godine smatra “fetivim” Zadraninom.

25/05/2016