HUMANITARNA AKCIJA NA DANIMA MASLINE

Maslinarski marendin za office histeroskop

Maslinarski marendin za office histeroskop
• DOGOVORILI AKCIJU - Dr. Luka Matak, dr. Zdenko Matas, Benito Pucar, Nedjeljko Jusup i dr. Branko Dukić / Snimio Arif Sitnica

Do sada su bili poznati po originalnom uzorkovanju, uzimanju maslinovih ulja izravno od maslinara, korektnom ocjenjivanju i stučnim predavanjima, a odsad će i po  Maslinarskom marendinu, kaže poznati brački maslinar i uljar Edo Majić. On  je jedan od mnogih koji i ove godine dolaze  na 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016., kojI će se u sklopu Županijskih dana odvijati  29. i 30. travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.

Zašto  Majić ističe maslinarski marendin? "Maslinarski marendin je jedna od novosti  našeg programa, koji će se odvijati u petak 29. travnja s početkom u 11 sati na Forumu",  odgovara Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije koja okuplja maslinare iz svih šest županija s hrvatskog Jadrana kao i njihove kolege  iz Italije. Slovenije, BiH i Crne Gore.

 

Varivo za 500 ljudi

Uz natjecateljski, želimo da naši Dani masline,  sve više imaju  edukativni i humanitarni karakter, kaže Pucar. Takav je i Maslinarski marendin za koji je ideju dao i koncepcijski ga osmislio zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup. Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastronomskoj priredbi u kojoj glavnu ulogu ima poznati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja.

Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja, sira i pršuta sa sve boljim ravnokotarskim vinima.

Od sirara svoje sudjelovanje već je najavila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije, a upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru, kaže Pucar i pojašnjava:

 

Prilozi za jela i pića

Uz gastronomski, manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa. Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom  sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar.

Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop“ koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna. Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016.

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.

 

Office histeroskop  nezaobilazan u liječenju maternice

Uređaj Office histeroskop sluŽi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice prilikom čega se evaluira i liječi mnogobrojna patologija  (polipi,miomi,rezidua placente, intrauterini ulošci, rekurirajući pobačaji,neplodnost, nepravilno i obilno krvarenje i mnogi drugi ) bez upotrebe anestezije.

U razvijenim zemljama office histeroskopija postala je nezaobilazna procedura u dijagnozi i liječenju patologije unutrašnjosti maternice i cervikalnog kanala.

U usporedbi sa standardnim metodama koje uključuju dilataciju i kiretažu maternice i predstavljaju jedan jako agresivan postupak s obzirom da se radi o organima za reprodukciju, office histeroskopija je neusporedivo naprednija jer zaobilazi metode dilatacije cervikalnog ušća i omogućuje ciljano odstranjivanje prikazane patologije bez potrebe za bilo kakvom vrstom anestezije ili analgezije. U odnosu na histeroskope koje trenutno imamo u uporabi, office i tu ima prednosti jer za vizualizaciju i rad unutar maternice koristi samo pokrete rotacije na taj način čuvajući cervikalni kanal, pogotovo kod žena koje nisu rađale. Osim navedenih prednosti uređaja su brojne jer za ovu patologiju na Odjelu ginekologije OB Zadar trenutno morate napraviti obradu anesteziologa , provesti nekoliko sati na odjelu nakon samog zahvata i biti izlozeni riziku opće anestezije, dok kod office histeroskopije pacijentice obave zahvat u ambulantnim uvjetima bez posebne pripreme i idu odmah doma bez potrebe za otvaranjem bolovanja.

22/04/2016