DVA MASLINARA NA 18. MEĐUNARODNIM DANIMA MASLINE ZADAR 2016. OSVOJILA MAKSIMALAN BROJ BODOVA

Surać i Zigante stopostotni šampioni Dana masline

Surać i Zigante stopostotni šampioni Dana masline
• STOPOSTOTNI ŠAMPIONI DANA MASLINE – Stojko Surać i Giancarlo Žignte

Podjelom priznanja i proglašenjem šampiona u zadarskom hotelu Kolovare, u noći sa subote na nedjelju, svom kraju privedeni su osamnaesti po redu Dani masline Zadar, međunarodna manifestacija maslinara uljara.

Titula šampiona u kategoriji otvorenih ektradjevičanskih ulja pripala je Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  Koruna-Surać, vlasnika Stojka Suraća iz Zadra.

 Šampion u kategoriji pakovina je Žigante d.o.o. iz Kostajnice u Istri.

 

Maksimalan broj bodova

- Oba šampionska ulja osvojila su  maksimalni broj bodova, znači  svako po 100, što se dosad  nikad nije dogodilo, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela za ocjenjivanje maslinovih ulja pri Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije. 

Najbolja ulja birana su između 127 uzoraka od kojih su 120 iz Hrvatske, 14 iz Slovenije, četiri iz Crne Gore i tri iz Italije.  Posebnost Dana masline je što su ulja uzorkovana direktno kod proizvođača, što po mišljenju organizatora, ali i samih maslinara, pridonosi  još većoj vjerodostojnosti ocjenjivanja. 

 – Djelatnici našeg Zavoda za javno zdravstvo zavirili su u svaki podrum,  konobu ili neko drugo spremište ulja zainteresiranih maslinara, pojašnjava Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016. Kod prikupljanja ulja težište je bilo na kvaliteti, a ne na masovnosti i skupljanju velikog broja ulja. 

– Ovo je bila dobra godina, godina dobrog ulja. Izrazito dobra ulja pristigla na ovogodišnju manifestaciju obilježili su uravnotežena pikantnost, gorčina, ali i izražena voćnost.

 

Suraćeva kruna oko Zadra

Sve kvalitete sadržane su i u šampionskom ulju OPG-a Koruna-Surać. 

– Znao sam da imam kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nisam očekivao,  rekao je Stojko Surać, neposredno nakon što je iz ruku saborskog zastupnika dr. Ante Župana, preuzeo priznanja i veliki pehar. 

 – Ovo je rezulat 40-godišnjeg rada u maslinarsvu u koji je  uključena cijela moja obitelj, kaže Stojko Surać koji 750 maslina uzgaja na pet lokacija – otok Iž, Bili brig, Murvica, Briševo i Radovin, a  to je, kako reče Surać, kruna oko Zadra, a otud i naziv Koruna, ime njegovog OPG-a, koje nose i  ulja koja,  malo-pomalo, postaju brend.

 

Zadovoljni Giancarlo Zigante

Zadovoljstvo nije krio ni Giancarlo Zigante, vlasnik tvrtke Zigante d.o.o. Nakon što mu je nagrade za šampionsko ulje u kategoriji pakovina uručio Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Zigante je rekao: 

– Lijepo  priznanje, a potom još ljepše druženje prijatelja maslinara i uljara. Nismo zavidni jedni drugima, veselimo se svačijem uspjehu, jer uspjeh jednog od nas je i naš zajednički uspjeh. Ove godine pobijedio sam ja, dogodine će netko drugi. Bitno je da su ulja iz godine u godinu sve kvalitetnija, kaže Giancarlo, u javnosti poznat i kao kralj  tartufa koji sada ima 1600 stabala maslina, uglavnom na području  istarske Plovanije. Najveći dio ulja plasira u svojim trgovinama i restoranima, a dio se prodaje i vani.

 

Top 5 i 89 zlata

Uz titule šampiona proglašeno je i po pet ulja u kategorijama  otvorena i pakovine. 

 U top 5 su ulja OPG-a Mate Duševića iz Ljubča, BEM Boris Sabadin iz Slovenije te Obrt Benvegnu, OPG-a Cosseto i  OPG-a Lupić iz Istre. 

U kategoriji otvorenih ulja u Top 5 su ulja Dina Podruga, OPG-a Mile Vrsaljko, Branka Kutije, Borislava Pedića i Mira Markovića. Podijeljeno je 56 zlatnih medalja za kvalitetu otvorenih ekstradjevičanskih ulja te 33 zlata u kategoriji pakovina.  Osim po kvaliteti ulja punoljetno izdanje Dana masline,  koje se 29. i 30. travnja odvijalo u Zadru i otoku Ugljanu, ostat će zabilježeno i po događajima iz raznovrsnog programa. 


Iznad očekivanje

Ponajprije po gastronomsko-humanitarnoj priredbi Maslinarski marendin  na kojoj je ponuđeno 500 porcija variva od slanutka, leće i orza. Uz vođene degustacije, gdje su posjetitelji mogli naučiti kako razlikovati dobro od lošeg ulja,  bilo je i sljubljivanja ulja, sira i sve boljih ravnokotarskih vina. Sav utržak od dobrovoljnih priloga  otišao je Odjelu za ginekologiju OB Zadar kao pripomoć za kupnju office histereoskopa – uređaja neophodnog za pregled i liječenje maternice. Ove godine svi hvale i stručni dio programa u sklopu kojega je bio i izlet na otok Ugljan u posjet antičkim maslinicima u Lukoranu, a u Mulima, gdje su ostaci antičkog mlina za masline, upriličeno je 1. Međunarodno natjecanje Žgvacet u pripremanju jela od mlade janjetine s bižima i mladim krumpirom.

Sve u svemu, ovogodišnji 18. Međunarodni Dani masline Zadar 2016., opravdali su očekivanja maslinara, stručnjaka, ali i građana Zadra, kao i otoka Ugljana, koji su u velikom broju  sudjelovali u svim ovim događanjima.

 

Na Marendinu prikupljeno 6.000 kuna za office histeroskop

Na svečanosti dodjele priznanja i proglašenja šampiona u hotelu Kolovare maslinarima, uzvanicima i organizatorima 18. Međunarodnih Dana masline 2016. obratio se i dr. Branko Dukić, predsjednik Lige protiv raka i šef  Odjela za ginekologiju OB Zadar.

- Lijepo je vidjeti da se maslinarstvom bave naši ljudi svih uzrasta. To je naša tradicija i budućnost. Želim vam da ulje bude što kvalitetnije i da ga na tržištu prodate  po najboljim cijenama,  rekao je Dukić.

 On se posebno zahvalio organizatorima što su u sklopu priredbe Maslinarski marendin potaknuli sudionike na prikupljanje dobrovoljnih priloga za office histeroskop – uređaj neophodan za unutarnju vizualizaciju i liječenje maternice.  Kako neslužbeno saznajemo, na Marendinu je prikupljeno oko 6.000 kuna. Uređaj stoji 150.000 kuna, a već prije prikupljeno je oko 70-ak tisuća. 

Inicijator ove akcije, mladi liječnik dr. Luka Matak,  vjeruje da će se preostali iznos prikupiti na velikom humanitarnom koncertu estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstva bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.

02/05/2016