HUMANITARNA AKCIJA U SKLOPU MANIFESTACIJE 18. MEĐUNARODNI DANI MASLINE ZADAR 2016.

SVI HOĆE MASLINARSKI MARENDIN

SVI HOĆE MASLINARSKI MARENDIN
• Renato Kraljev – Priprema 500 porcija variva od leće, čičvarde i orza Foto F. Šimičev

Otkad se pročulo za Maslinarski marendin javljaju se mnogi, žele sudjelovati, uključiti se u program, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016., koji će se održati 29. i 30 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu.
Maslinarski marendin je jedna od novosti programa ovogodišnjeg punoljetnog izdanja Dana maslina. Program je pomogao osmisliti zadarski novinar, a u posljednje vrijeme i maslinar Nedjeljko Jusup. Radi se, pojašnjava Pucar, o zanimljivoj gastonomskoj priredbi  koja će se odvijati  na Forumu u petak 29. travnja s početkom u 11 sati.

Varivo za 500 osoba

Glavnu ulogu ima poznati poznati zadarski kuhar Renato Kraljev. On će sa učenicima Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati tradicionalno jelo - varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju „iz liburnskih vremena" posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušati i naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Paralelno će se odvijati i sljubljivanja ulja i sira sa sve boljim ravnokotarskim vinima. Od sirara svoje sudjelovanje već je potvrdila Sirana Gligora kao i većina poznatijih vinara s područja Zadarske županije – Masvin, Škaulj, Kraljevski vinogradi, Vina Poljak..  Upita za sudjelovanje iz dana u dan je sve više. Mnogi žele doći, predstaviti svoje proizvode, računajući  da će Maslinarski marendin, osim sudionika Dana masline, na Forum privući veliki broj naših sugrađana kao i gostiju koji će tog dana boraviti u Zadru. Javljaju su i klape, plesne i folklore skupine koje bi željele nastupiti na Forumu tijekom Maslinarskog marendina.

 

Prilozi za jela i pića

Razlog velikog interesa je i taj, pojašnjava Pucar, što uz gastronomski, ova manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobrovoljnim prilozima posjetitelja  za konzumirana jela i pića tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati nastojanja Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histeroskopa za pregled i liječenje maternice. Ovih dana članovi Organizacijskog odbora 18. Međunarodnih Dana masline Zadar dogovorili su sa predstavnicima Odjela, voditeljem dr. Brakom Dukićem, dr. Zdenkom Matasom i dr. Lukom Matakom  sve pojedinosti i izvedbu ove humanitarne akcije u koju je uključen i Vladimir Tomčuk, tajnik Udruge lige protiv raka Zadar. Radi se zapravo o nastavku akcije „office histeroskop“ koju je pokrenuo mladi liječnik dr. Luka Matak, organizirajući sportske i druge priredbe na kojima je do sada prikupljeno oko 70.000 kuna. Cijena uređaja iznosi 150.000 kuna. Dio će se prikupiti dobrovoljim prilozima tijekom Maslinarskom marendina na Forumu u sklopu 18. Međunarodnih Dana masline Zadar 2016. 

Prema riječima dr. Mataka ova humanitarna akcija najvjerojatnije će završiti velikim koncertom estradnih zvijezda u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Koncert organizira Klub zadarskih studenata u Zagrebu koji tako obilježava 20-tu obljetnicu postojanja, a prikupljena novčana sredstava bit će darovana zadarskom Odjelu za ginekologiju u svrhu kupnje spomenutog uređaja, neophodnog u dijagnozi i liječenju patologije maternice.

 

Dr. Luka Matak o Office histeroskopu 
Uređaj neophodan za pregled i liječenje maternice

Uređaj Office histeroskop služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice prilikom čega se evaluira i liječi mnogobrojna patologija  (polipi,miomi,rezidua placente, intrauterini ulošci, rekurirajući pobačaji,neplodnost, nepravilno i obilno krvarenje i mnogi drugi ) bez upotrebe anestezije.  U razvijenim zemljama office histeroskopija postala je nezaobilazna procedura u dijagnozi i liječenju patologije unutrašnjosti maternice i cervikalnog kanala.
U usporedbi sa standardnim metodama koje uključuju dilataciju i kiretažu maternice i predstavljaju jedan jako agresivan postupak s obzirom da se radi o organima za reprodukciju, office histeroskopija je neusporedivo naprednija jer zaobilazi metode dilatacije cervikalnog ušća i omogućuje ciljano odstranjivanje prikazane patologije bez potrebe za bilo kakvom vrstom anestezije ili analgezije. U odnosu na histeroskope koje trenutno imamo u uporabi, office i tu ima prednosti jer za vizualizaciju i rad unutar maternice koristi samo pokrete rotacije na taj način čuvajući cervikalni kanal, pogotovo kod žena koje nisu rađale.
Osim navedenih prednosti uređaja su brojne jer za ovu patologiju na Odjelu ginekologije OB Zadar trenutno morate napraviti obradu anesteziologa , provesti nekoliko sati na odjelu nakon samog zahvata i biti izloženi riziku ope anestezije, dok kod office histeroskopije pacijentice obave zahvat u ambulantnim uvjetima bez posebne pripreme i idu odmah doma bez potrebe za otvaranjem bolovanja.

25/04/2016