Proglašena najbolja maslinova ulja na 19. Međunarodnoj manifestaciji Dani masline 2017. Zadar

ŠAMPIONI OPG STRPIĆ I OPG LUPIĆ

ŠAMPIONI OPG STRPIĆ I OPG LUPIĆ
• OPG Gordana Strpić, šampion u kategoriji otvorenih ulja

Velika većina maslinara koji su sudjelovali na 19. međunarodnoj manifestaciji Dani masline, koja je sinoć završena dodjelom medalja i priznanja u JK Uskok na Vitrenjaku, može biti zadovoljna kvalitetom svojih ulja. 

POBJEDNICI DANA MASLINE 2017

OTVORENA ULJA

Šampion
OPG Gordana Strpić, Biograd, 100 bodova

PAKOVINE
Šampion
OPG Lupić, Bale, 100 bodova

ULJARA U KOJOJ JE PRERAĐENO ŠAMPIONSKO ULJE
KATEGORIJA PAKOVINE
Uljara Nonno Bruno, Banjole


ULJARA U KOJOJ JE PRERAĐENO ŠAMPIONSKO ULJE
KATEGORIJA OTVORENA ULJA
Uljara Nadin, Nadin

NAJBOLJA MASLINARSKA UDRUGA
Ulika Medulin

 

Ostali bez medalja

Od 210 uzoraka  pristiglih na ocijenjivanje iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Slovenije i Crne Gore,  čak 179 ulja su ekstradjevičanska, 25 je u kategoriji djevičanskih i 6 lapante.
Potonjih 31 ostali su bez medalja, a lapante imaju takve mane da nisu ni za upotrebu u ljudskoj prehrani.
-Radi se o zanemarivom broju uzoraka. Svega pet ih nije zadovoljilo kriterije kemijske analize, a najčešće mane su užeglost i „salamura“, znači ulja iz maslina koja su prije prerade  držana u moru, kaže Anita Peraić, voditeljica Profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo čiji članovi su puni mjesec dana ocjenjivali pristigle uzorke, a uzorci su zaprimani izravno od zainteresiranih maslinara, iz njihovih konoba i spremnika. - Jedino mi uzorkujemo ulja izravno od maslinara i na takav način izbjegavamo moguće „muljanje“ kod predaje uzoraka, a omogućava i objektivnije ocjenjivanje, ističe Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora  masline.

 

Tajna uspjeha obitelji Strpić 

Naravno, na kraju najviše razloga za zadovoljstvo  imaju šampioni, a to su OPG Gordane Strpić iz Biograda na moru u kategoriji otvorenih ulja i OPG Lupić iz Bala u Istri koji su pobjednici u kategoriji pakovina.
- Znali smo da imamo kvalitetno ulje, ali šampionsku titulu nismo očekivali, izjavila je Gordana Strpić neposredno nakon što je iz ruku preuzela plaketu i veliki šampionski pehar.
Strpići u svom masliniku u Vrani imaju 150 stupi maslina o kojima skrbe supružnici Gordana i Zlatko te kćerka Iva. Radi se uglavnom o domaćim sortama. Više od trećine su oblice, a tu su i lastovke, drobnice, buže, lastovke, istraske bjelice, plavice...
- Pobrali smo u pravo vrijeme, plod je bio zdrav, preradili ga u uljari Nadin i to je - to, kaže Gordana Strpić, ne krijući zadovoljstvo uspjehom, koji je tim veći jer je njihovo ulje ocijenjeno s maksimalnim brojem bodova - 100 od mogućih 100, što znači da je ulje gotovo savršeno. Podsjetimo, Strpići su nedavno na Festivalu ulja u Ankaranu kod Kopra u Sloveniji sa svojim uljem pobjedili u kategoriji sorte oblica, a na Danima masline u Zadru prije četiri godinetakođer su osvojili titulu šampiona.
Ove godine konkurencija je bila puno jača, kaže Gordana, jer se u kategoriji otvorenih  natjecalo čak 149 ulja.

 

Najbolje pakovine iz Bala

U kategoriji pakovina, znači ulja koja su na tržištu, od 65 koliko ih je bilo u konkurenciji, kao nabolje ocjenjeno  je ulje OPG Lupić iz Bala.
- Osvojili smo dosad puno medalja i titula , ali biti najbolji u Zadru poseban je gust, nisu krili zadovoljstvo Elena i Vedran Lupić koji na području Bala imaju 1800 stupi maslina na 19 hektara.Radi se o starim, do prije 10-ak godina napuštenim maslinicima koji su u potpunosti obnovljeni, a prevladavaju autohtone istarske sorte: buža, puntoža, rožinjola, negrolina. Tereni su na nadmorskoj visini od 60-90 metara s pogledom na Brijunsko otočje. O kakvoći  ulja govori i podatak da je OPG Lupić uvršten u eno-gastro vodič kroz Istru, kao i u vodič najboljih svjetskih ekstra djevičanskih ulja poznatog Marca Oreggie “FLOS OLEI”.

 

Najbolje uljare i udruge 

Na 19. izdanju Dana masline dodjeljena  su priznaja uljarama u kojima je prerađeno šampionsko ulje. U kategoriji otvorenih ulja to je Uljara Nadin vlasnika Željka Vrsaljka, a u kategoriji pakovina Uljara Nonno Bruno iz Banjola u Istri.
Po prvi put nagrađena i najbolja maslinarska udruga, na temelju prosjeka  tri najbolja rezultata njezinih članova, titula je pripala istarskoj udruzi Ulika iz Medulina. Sve u svemu Istrijani su i na  ovogodišnjim Danima masline briljirali, osvojili najviše titula, ali su uz Zadarsku županiju,  sudjelovali s najviše svojih ulja (40) od svih drugih jadranskih županija.
Sve u svemu i ovaj put se potvrdilo  da su Dani masline u stalnom usponu, kao u  natjecateljskom, tako i u  edukativnom i zabavnom  smislu. 

 

Otvoren matičnjak izvornih sorti

Tijekom dvodnevnog trajanja jedan događaj je sustizao drugi, od humanitarnog maslinarskog marendina i okruglog stola na kojemu su znanstvenici, stručnjaci i maslinara raspravili najaktualnije teme  do stručnog izleta na otok Ugljan gdje je, uz pokaznu rezidbu u tamošnjim maslinicima, svečano otvoren jedinstveni matičnjak sa 60 autohtonih sorti maslina. - Ovim projektom otoku Ugljanu vraćamo što je nekad imao, a imao je svoj brend  liburnsko ulje koje se proizvodilo u Mulinama prije 2.000 godina izvozilo u Rim pod nazivom “oleum liburnicum”. Željeli bismo da se ovaj projekt  izvornih sorti proširi na cijelu jadransku Hrvatsku, dosad su ga prepoznali Istra i otok Ugljan, rekao je Đani Benčić, profesor zagrebačkog  Agronomskog fakulteta koji je sa pročelnikom Zadarske županije Danielom Segarićem, otvorio ovaj jedinstveni matičnjak na Ugljanu. 

 

KATEGORIJA PAKOVINE - 10  NAJBOLJIH

Zigante d.o.o., Kostanjica, 99,75 bodova
OPG Lupić, Bale, 99,50
Uljara Nonno Bruno, Banjole, 99,50
Edi Batič, Slovenija, 99,50
Davor Iskra, Rovinj,99,50
OPG Lupić, Bale, 99,50
OPG Ratko Romić, Briševo,99,25
Restaurant Matanovi dvori, Škabrnja, 99,25
Coslovich j.d.o.o., Oprtalj, 99,25
OPG Cergna, Bale, 99,25

 

KATEGORIJA OTVORENA ULJA - 10  NAJBOLJIH 

Zvijezdana Vujnović Zadar, 99,75,
Žižanj d.o.o.Biograd 99,50
OPG Marino Kraljević Reale Krasica 99,50
Valter Kramar Rakotule 99,50
Sretna obitelj Kardum, Vukšić 99,50
Borislav Pedić Zadar, 99,50
OPG Nino Činić, Krasica 99,50
PZ Maslina i vino, Polača, 99,25
Bruno Rebić, Imotski, 99,25
OPG Milenko Zagorac, Polača, 99,25

 

210 uzoraka

Na ovogodišnju maninifestaciju Dan masline pristiglo je 210 uzoraka  maslinovog ulja.
Od 210 pristigla uzorka, otvorenih ulja je 149 a pakovina 65.
Najveći broj uzoraka ulja  je iz Zadarske županije – 119,Šibensko-kninske– 12, Splitsko-dalmatinske  – 10, Primorsko-goranske županije –6, Istarske - 40.  
Inozemstvo: Slovenij 19 i Crne Gore 3.

 

Najčešće mane: Upaljeno i  "salamura"

Na upit koje su najčešće mane kod ulja koja nisu ušla u kategoriju   akstradjevičanskih Anita Peraić odgovara:
- Ulja koja nisu ušla u kategoriju EDMU imaju manje ili više  izraženu  neku od mana.
Mane su nastale vjerovatno pogrešnim rukovanjem i postupcima u   nekoj od faza berbe ploda, čuvanja ploda, prerade i na kraju skladištenja.  Najčešća mana je „upaljeno“ .
U nekim uljima uočena je mana „salamura“ te je vrlo vjerovatno da   su masline od kojih je proizvedeno  ulje, bile močene u moru, ali isto   tako postoji mogućnost da je plod donesen na preradu uredno nakon   branja, ali su masline koje su se preradile netom prije, bile močene u   moru i posoljene, pojašnjava Anita Peraić.

 

NJ/Dani masline
Foto AS/Dani masline

09/05/2017